10 gode råd til nyuddannede multimediedesignere og lignende

Da jeg i starten af dette årtusind blev færdiguddannet som multimediedesigner, kan man ikke ligefrem sige at verden lå lige for mine fødder. Jobmulighederne efter multimediedesigner uddannelsen var nærmest ikke eksisterende. Og ikke uden grund. Mig og mine medstudenter kunne simpelthen for lidt efter 2 års introduktion til forskellige emner inden for IT.

Det skal ikke tolkes som om at multimediedesigner uddannelsen er dårlig på nogen måde. Jeg betragter den bare lidt som jeg betragter grundforløbet på en håndværkeruddannelse. Man prøver kræfter med en masse forskellige ting inden for samme branche, for at kunne finde sit rette element, for derefter at kunne fokusere på dette. Til en introduktion til branchen er uddannelsen rigtig fin. Det var dog de færreste, der dengang jeg var færdig, der var i stand til at finde sig et job. Jeg tror ikke billedet er meget anderledes i dag.

Det synes jeg egentlig er lidt en skam, for der er masser af muligheder for at skaffe sig erfaring og viden med selvhjælp (eller sammen med sine studiekammerater). Da jeg stod i samme situation for ca 7-8 år siden vidste jeg godt at jeg havde fundet mit rette element, men ikke hvordan jeg skulle komme videre. Hvis du står i samme situation eller kender nogen der gør så læs endelig videre eller send linket til dette indlæg videre til dem.

Da branchen godt kan bruge mere kvalificeret arbejdskraft og da jeg har en fornemmelse af at situationen, fra dengang til i dag, er stort set uændret, så vil jeg nu komme med 10 bud på hvordan du kan komme videre i systemet og få styrket dit CV ved egen hjælp.

1. Du skal brænde for det du laver

Det er vigtigt at du brænder for sagen og er motiveret for at bruge mange timer på at få styrket din viden. Find det område du interesserer dig mest for, og gør dig til ekspert på området.

2. Uddannelse og karakterer betyder IKKE så meget som gode referencer

Efter min mening betyder referencer og erhvervserfaring meget mere i IT branchen end uddannelser og hvilke karakterer man fik til sine eksamener. Selvfølgelig tæller det hele, men kan du bevise ved hjælp af dit CV eller dine referencer at du er dygtig på et bestemt område står du stærkt som jobsøger.

3. Virkeligheden er klog

Nu vil jeg komme med en påstand: Du lærer suverænt mest på kortest tid i den virkelige verden. Jo før du kommer til at slå dine folder i virkelighedens verden jo mere vil du kunne bruge det du lærer. Så efter min mening er det ikke nødvendigvis den bedste løsning at læse videre. Og jeg mener sagtens man kan prøve kræfter med virkeligheden, selvom man måske ikke kan finde et job lige med det samme.

4. Start i det små – du kan sagtens udbygge dit erfaringsgrundlag uden at være i job

Find en virksomhed der trænger til en ny hjemmeside (eller noget andet) og tilbyd dem at du vil lave den som et læringsprojekt. Hvis du kan få lidt penge ud af det er det fint, men det vigtige er at du lærer noget. Det kan du sagtens gøre mens du er på dagpenge eller mens du har et andet midlertidigt arbejde (for at sikre den nødvendige mad på bordet).

De første 3 måneder efter min multimediedesigner uddannelse var overstået, arbejdede jeg på at udvikle mit eget CMS system imens jeg var på dagpenge. Det blev noget værre lort, men jeg havde fingrene noget virkeligt – og jeg lærte mere på de 3 måneder end på de 2 år jeg studerede.

Hvis jeg kan, så kan du også. Køb et domæne og kom i gang med at lære noget!

5. Internettet er den bedste lærer

Find ud af hvem der er guruer inden for dit interesseområde i Danmark (eller i udlandet) og følg dem i alt hvad de gør. Hvis de har en blog, en Twitter eller Facebook profil er der rigtig mange guldkorn at hente der. Find ydeligere inspiration i deres inspirationskilder (deres followers på Twitter f.eks). Opbyg dig en database over gode informationskilder hvor du kan blive klogere og hele tiden kan følge med tiden. Og husk at Google er din ven. :-)

6. Tænk i helheder

Det du laver skal i sidste ende skabe værdi for slutbrugeren. Sæt dig derfor konstant i slutbrugerens sted og se om din hjemmeside består din egen test. Nu er det ikke altid man er så selvkritisk, så det er en god idé at lade andre kigge på det med kritiske øjne også.

Hvis du ønsker at have med internettet at gøre, kommer du ikke uden om at skulle tænke på online markedsføring og konverteringsoptimering. Disse 2 begreber går hånd i hånd, og er vigtige i et hvert webprojekt. Markedsføringsdelen handler om at skaffe besøgende til en hjemmeside, hvor konvertering handler om at få kunden (slutbrugeren) til at: tilmelde sig nyhedsbrevet, købe en kjole, downloade en brochure eller hvad end der nu skal være i fokus netop på denne hjemmeside.

I alt hvad du laver skal du tænke på dette. En hjemmeside kan være nok så flot, men hvis den ikke appellerer til målgruppen, ikke kan findes i søgemaskinerne eller ikke konverterer godt, ja så har det sandsynligvis været en dårlig investering for virksomheden.

Det kan måske lyde en smule skræmmende, men hvis du tænker sådan i din udvikling af hjemmesider lige fra starten, er det mit bedste bud at du hurtigt overhaler mange af dine konkurrenter i jagten på drømmejobbet.

7. Kast dig over Adobe pakken

Er du den kreative type, kan du dygtiggøre dig i Adobe programmerne. Mestrer du Fireworks, Photoshop eller måske Flash, har du også gode muligheder for at finde arbejde. Her er dine referencer også afgørende for om du kan få arbejde.

Hvis du i udviklingen af dine designs også mestrer at ramme din målgruppe og tænker på brugervenlighed og sætter fokus på de vigtige ting for slutbrugerne af produktet, er du ekstra godt stillet.

8. Kast dig over et Open Source projekt

Der findes ufatteligt mange ambitiøse Open Source projekter på internettet, som er lige til at kaste sig over og blive en del af. Vi arbejder selv med TYPO3 som CMS system, Magento til webshops og har også lidt erfaring med Wordpress til blogs. Disse systemer er alle nogle jeg kan anbefale som dit næste fokusområde, hvis du skulle have interessen for den slags.

Jeg ved at kvalificeret arbejdskraft inden for f.eks. TYPO3 er meget svært at finde (de dygtige er allerede i job). Men jeg vil vædde med at du, selv i disse krisetider, ville have rigtig gode jobmuligheder hvis du kunne vise nogle gode TYPO3 referencer.

Start med at sætte dig ind i grundprincipperne i systemet og find derefter et egnet projekt (som punkt 4). Allerede i dit første projekt vil du kunne lære en masse og derefter gælder det bare om at bygge på. Det er altså ikke raketvidenskab. Det kræver noget interesse og lidt hårdt arbejde, men så kan du også snart begynde at søge arbejde i de danske eller udenlandske TYPO3 huse.

TYPO3 har modsat Magento eksisteret i mange år. På trods af det er jeg er overbevist om, at Magento et system der er kommet for at blive. Så bliver du dygtig her vil du også stå stærkt og have gode muligheder for at finde arbejde. Start din læring på www.magento.com, evt. ved at købe de glimrende e-bøger om Magento.

Der er også andre Open Source projekter der kan være værd at kaste sig over. Eller kommercielle systemer for den sags skyld. Én ting er sikkert: Der er større chance for at du kommer langt, hvis du kaster dig over et af de allerede eksisterende projekter, da du fra starten af får meget foræret, som ville tage år at udvikle selv fra bunden af.

9. Spring ud som selvstændig

Nu har du måske allerede fået så meget blod på tanden at du tænker på at blive selvstændig? Tænk endelig tanken til ende. Hvad er det værste der kan ske?

Det var det jeg selv endte med at gøre sammen med min studiekammerat for 5 år siden. Det eneste du behøver, er egentlig en computer og en masse gå på mod. For os har det vist sig at være en klog beslutning. Da vi kastede os ud i det havde vi begge fuldtidsarbejde på en fabrik ved siden af og sikrede os derved vores eksistensgrundlag. I fritiden opbyggede vi den viden og kundebase der skulle til for at kunne tage skridtet fuldt ud.

Om det er modellen for dig tør jeg ikke sige. Men da det ikke kræver de store startomkostninger, kan der jo ikke ske noget ved at prøve. Jeg er sikker på, at det kan være med til at åbne nogle døre for dig. For mig har det vist sig at det var den bedste uddannelse jeg kunne få. Det har været hårdt arbejde. Og ikke altid til sjove lønninger. Til gengæld har vi lært uendelig meget og haft det sjovt hele vejen igennem.

Hvis det viser sig at din virksomhed går på røven, vil du efterfølgende have fået en masse viden og erfaringer ud af det, som jeg er sikker på ville kunne bruges i virksomheder rundt omkring.

10. Min egen videndatabase

Som det sidste råd vil jeg delagtiggøre dig i nogle af de begreber jeg hele tiden forsøger at dygtiggøre mig i. Og ikke mindst hvor jeg finder min viden og inspiration inden for de forskellige begreber.

Da jeg ikke er den kreative designertype vil der være mest guf for de lidt mere nørdede typer:

Søgemaskineoptimering:

Thomas Rosenstand’s blog primært om søgemaskineoptimering. Thomas Rosendstand’s Twitter profil. Han har også udgivet en glimrende ebog: SEO-LEX om søgemaskineoptimering.

Konverteringsoptimering:

Søren Spogø’s blog om konverteringsoptimering. Søren Sporgø’s Twitter profil.

Benjamin Gundgaard’s Twitter profil.

Online markedsføring generelt:

Mikael Rieck’s blog. Mikael Rieck’s Twitter profil.

Gode og inspirerende podcasts:

Ib Potter tager interessante emner op med sine gæster i sine podcasts. Følg også Ib Potter på Twitter.

Der er mange flere gode resurser, men du kan finde resten ved at følge mig på Twitter og finde flere spændende personer ved at se på min “following” liste. Kig efter flere spændende personer på dem de følger osv. Du kan jo også gemme RSS feeded for denne blog, så du også kan følge med her.

Håber du kan bruge indlægget til noget og at du vil give det videre til dem du kender, der kunne have interesse i at læse det. Hvis du har flere gode råd eller spørgsmål til mig/os, er du mere end velkommen til at benytte kommentarfeltet. :-)

63 replies
 1. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  Dem jeg ikke har nævnt med links er i øvrigt meget velkommen til at smide links til deres blogs, Twitter profiler og andre resurser der kan være relevante i forhold til indlægget.

  Svar
 2. Niels Gamborg
  Niels Gamborg siger:

  Hej Henrik.

  Nogle rigtig gode råd du har fået skruet sammen.

  Hvis jeg lige skulle supplere med noget, må det være at man skal bruge en fuld arbejdsuge på sit studie. Mange klager over at uddannelsen er for kort, og det er måske også rigtig, men med 40 studieuger med 16 timer om ugen i snit, er der rigtig meget tid til at fordybe sig.

  Jeg har skrevet et alt for langt blogindlæg om mine erfaringer med multimediedesigner-uddannelelsen, med efterfølgende kommentarer fra mange multimediedesignere.

  Endvidere fylder multimediedesigner udannelse og job, også rigtig meget i debatten på multimedieforum.dk.

  Svar
 3. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  Hej Niels.

  Velkommen til og tak for dit input.

  Jeg er helt enig med dig i at der på multimedieuddannelsen er masser af tid til at fordybe sig i de emner man finder interessante.

  Det er dog mit indtryk at mange ikke aner hvor, eller hvordan, de skal starte. Sådan havde jeg det tit selv på uddannelsen kan jeg huske, og jeg havde ingen fornemmelse af hvilke områder jeg skulle kaste mig over, for at have de bedste jobmuligheder.

  Det der virkede for mig var at kaste mig hovedkulds ud i mine egne projekter, begå en pokkers masse dumheder og lære af dem.

  Det jeg godt kunne have brugt dengang, for ca. 8 år siden, var noget viden om hvor det kunne være fornuftigt at sætte ind, for at have en chance i virkelighedens verden. :-)

  Svar
 4. Martin Nielsen
  Martin Nielsen siger:

  Super indlæg, jeg er selv uddannet multimediedesigner, og dit indlæg rammer lige præcis den holdning som jeg selv har, de multimediedesignere der er blevet til noget er dem som har brændt for det og rent faktisk arbejdet mere end studiets 20 timer. Og det er jo generelt på alle uddannelser, og hvis man ikke gjorde noget for det på den første uddannelse, ja så gør man det nok heller ikke på den næste, og så er videreuddannelse helt sikkert spildt.

  Multimediedesigner uddannelsen har helt sikkert også fået et lidt ufortjent dårligt ry – pga de store mængder ukvalificerede der blev sparket igennem uddannelsen i starten. Så derfor tror jeg også du har ret i at referencer er langt vigtigere end titlen Multimediedesigner.

  Man burde næsten give alle nye studerende dette link!

  Svar
 5. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  Hej Martin.

  Tak for roserne! Det betyder meget for en nystartet blogger :-)

  Det er rart at jeg ikke er alene med den holdning, og jeg håber virkelig der er nogen unge håbefulde mennesker derude, der får lyst til at springe på nogle af mine forslag, for kvalificeret arbejdskraft hænger ikke på træerne efter min mening.

  Du er naturligvis velkommen til at sprede budskabet hvor du kan :-)

  Svar
 6. Rasmus Hoeks
  Rasmus Hoeks siger:

  God artikel.
  Flere af mine venner har stået i samme situation som du nævner efter de har gjort deres uddannelse færdig. Især opensource-vejen synes jeg jo er interessant. Jeg har selv kastet mig over joomla, som jeg mener er et fantastisk “program”. Hvis unge webgrafikere mm, skulle have lyst til at læse mere om joomla, så har jeg lavet en masse guides og artikler om netop dette på min side:
  http://www.joomlatutorials.dk

  Svar
 7. Jacob Kildebogaard
  Jacob Kildebogaard siger:

  Hej Henrik

  Mange tak fordi jeg er med på listen med webanalytiker.dk. Mange finder det ligemeget, og jeg hører stadig mange “gode” undskyldninger for at man ikke vil lære webanalyse. Men sagen er at det er relevant for så godt som alle, og helt sikkert også jer der uddannes på multimedieskolen.

  Så held og lykke, og enjoy the world of Internet :-)

  Svar
 8. Trine
  Trine siger:

  Super artikel! Tak!
  Nu ved jeg at jeg er på rette spor og at jeg gør det rigtige!
  Jeg har stadig et år tilbage af multimediedesigneruddannelsen, men har arbejdet på højtryk siden jeg var 14.
  Jeg brænder for det og har altid glædet mig til at kunne komme igang med uddannelsen. Dog er jeg senere kommet i tvivl, netop fordi jeg undrer mig over niveauet. Jeg synes ikke jeg lærer nok.
  Så derfor går 90% a min fritid med gratis freelance.
  Jeg føler nu jeg kan fortsætte med ro i sjælen og viden om at det nok skal gå!!

  Svar
 9. Søren Nowakowski
  Søren Nowakowski siger:

  Fantastiske råd…! :) Er selv færdig som multimediedesigner her til sommer og jeg er ikke helt keane på mere skole. Jeg er 24 år og har gået i skole i 18 år; nu vil jeg gerne tjene nogle penge… ;)

  Min akilleshæl på uddannelsen er alt som er webrelateret. Flash, HTML, PHP etc er helt sort snak for mig, og jeg er ellers meget lærenem… Men min indlæring er desværre proportionel med min passion for faget…

  Jeg går på en Film & Animations linje og jeg har lidt svært ved at se hvordan jeg kan få lov at bruge mit elskede Photoshop, After Effects og Maya i et arbejde senere hen… Men dine råd giver da mig da lidt håb om at der måske er håb forude for en kreativ visualisations-geek som mig… :)

  Tak for det!

  Svar
 10. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  Hej Søren

  Mange tak. Jeg er glad for dette indlæg stadig kan bruges (er fra 2009). :-)

  Det bedste jeg kan sige til dig er at du skal forfølge din drøm. Giv det en chance og se hvad der kommer ud af det.

  Det vigtigste er at du brænder for det og at du giver den gas!

  Held og lykke med det. :-)

  Svar
 11. Simone
  Simone siger:

  Jeg er startet på 1. semester af multimediedesigneruddannelsen. Jeg har prøvet at lave min egen hjemmeside. Jeg ved godt den er lidt primitiv.
  Men jeg kunne godt tænke mig at udvikle mit eget CMS system til siden.
  Lærer man det på uddannelsen eller skal man selv lære det?
  Jeg havde tænkt på lave en masse arbejde med kodning og så lægge det på mit CV.
  Altså for at vise at jeg godt kan finde ud af det.
  Ved ikke om det er en god idé.
  hilsen Simone

  Svar
 12. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  Hej Simone

  Jeg skal faktisk ikke kunne sige hvad man lærer på uddannelsen i dag, men den gang jeg gik på uddannelsen, lærte man det ikke. :-)

  Dengang jeg var færdig med uddannelsen, gik jeg også i gang med at lave mit eget CMS. Det blev noget værre juks, men lærte mig en pokkers masse. Så det virkede for mig. Det førte mig i nogle andre retninger senere, men det var et godt grundlag at prøve at lave mit eget CMS.

  Om det virker for dig, det skal jeg ikke kunne sige, men det er nok næppe spildt.

  En anden mulighed er at du fra starten af sætter dig ind i eksisterende et eksisterende CMS, som f.eks. TYPO3, Wordpress og hvad de nu ellers hedder.

  Svar
 13. Simone
  Simone siger:

  tak for svaret. Men på Professionsbacheloren webudvikling der lærer man om CMS.
  Så jeg måske skulle tage den uddannelse også?

  Svar
 14. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  Selv tak. :-)

  Jeg må indrømme at jeg ikke kender så meget til uddannelserne i dag, men jeg tror personligt mest på disse uddannelser som en slags introduktion til emnerne, og ud fra det må man selv dygtiggøre sig inden for sine interesse- og kompetenceområder.

  Det er i hvert fald det der har virket for mig. :-)

  Svar
 15. Simone
  Simone siger:

  Hej

  Jeg kunne godt tænke mig at arbejde som webmaster. Har fundet ud af at vi lærer om CMS på skolen i 3. semester. Men hvor meget er lønnen på for nyuddannede uden erhvervserfaring? Er det ikke ca. 20000 kr. ? Det er jo ikke meget, men lidt har vel også ret.

  Svar
 16. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  Hej Simone.

  Jeg må indrømme at jeg ikke ved hvad startlønnen er derude, men jeg har en fornemmelse af, at der er ret mange om buddet til at besætte arbejdspladserne i IT branchen.

  Derfor tror jeg de fleste er glade for blot at få et arbejde. :-)

  Svar
 17. Simone
  Simone siger:

  Hej igen

  jeg tænkte:

  Hvad for nogle jobtitler kan man få som nyuddannet multimediedesigner?
  de siger inde på skolen at det er en projektlederuddannelse, men der må da også være andet man kan blive?

  Svar
 18. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  Hej Simone.

  Jeg er ikke helt sikker på jeg forstår dit spørgsmål?

  Men hvis du tænker på hvilke typer arbejde man kan få, så er det mest naturlige nok noget der har med internet at gøre. Men der er jo mange genrer inden for det.

  Det kan være webdesign (flash, Photoshop eller grafik i det hele taget), webudvikling, eller markedsføring m.m.

  Hvad titlerne er til disse stillinger, ved jeg ikke. Det bestemmer du lidt selv tror jeg. :-)

  Svar
 19. Simone
  Simone siger:

  Hej

  Er det ikke en meget god idé at lære sig selv en masse kodning? Jeg har et domæne og jeg har kigget på w3schools og synes det er en meget lærerig side. Jeg har tænkt at lære kodning derfra og prøve det af på mit domæne. Lave nye hjemmesider med min viden. Bl.a. asp vil jeg gerne lære. Her på multimediedesigneruddannelsen der lærer vi kun html, css, php og javascript.
  Men hvis jeg nu kan tilegne mig mere viden, mon det så ikke vil være en god idé og noget jeg kan skrive på CV. Sådan: “jeg har arbejdet med asp, php osv.” til mit fremtidige job. Jo mere viden og erfaring jo bedre, ikke?

  Svar
 20. Simone
  Simone siger:

  Ja mht. min hjemmeside så er det fordi jeg har ryddet op på mit domæne og fjernet en gammel hjemmeside. Så nu er der plads til at lege lidt…

  Svar
 21. Hanne
  Hanne siger:

  Hej Henrik.
  Tak for en god artikel, den var bare helt vild oplysende.

  Jeg står ved en skillevej i mit liv – sådan udannelsesmæssigt da jeg har halvdelen af uddannelsen men måtte stoppe af personlige årsager.

  Lige nu overvejer jeg at tage resten.
  Dengang jeg begyndte havde jeg slet ikke gjort mig ret mange overvejelser om hvad jeg ville bruge den til.
  Det frustrerede mig også at den er så bred, da jeg at elsker fordybe mig med noget længerevarende som f.eks man gør i projekterne. Da jeg havde gennemført 2 semestre stod jeg med den mest fesne følelse at jeg kunne 10 % af alt og det kan jeg sgu ikke bruge til noget.

  Til gengæld elskede jeg friheden under ansvaret, studiemiljøet, processen fra ingenting til færdigt arbejde i projekterne, kontakten med kunderne, skrive rapporterne og udvikle noget der gjorde kunden glade.

  Hvis jeg tænker på fremtiden kan jeg ikke se mig selv på et reklamebureau. Sådan har jeg altid haft det.
  Hvis jeg startede var det mit ønske at kunne bruge min interesse for at fotografere og blogge. Jeg har min egen blog og jeg tænker jo straks på muligheder der og brugervenlighed. Jeg er meget stor fan af brugervenlighed.

  Jeg er meget på herrens mark hvad jeg kan bruge den her uddannelse til. Den er så bred og det er svært at finde min egen niche.

  Jeg har taget over halvdelen af webintegrator uddannelsen og efter at have læst en del andre sider, er det en kæmpe fordel, men det vidste jeg godt i forvejen.
  Jeg stoppede på uddannelsen fordi jeg simpelthen ikke kunne gennemføre den. Den var for svært. Nogen af det der gik op for mig på denne uddannelse var at jeg er ekstrem visuel. Jeg havde så mange kvaler ved at skulle kode noget, uden at se hvordan det så ud.

  Uha, det er meget jeg har skrevet.

  VH Hanne

  Svar
 22. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  Hej Hanne
  Mange tak for din historie.
  Jeg vil sige at lige meget hvilken vej du vælger, så brug så meget tid du kan på det du elsker, nemlig at blogge og fotografere – og gerne i en snedig kombination.

  Hvem ved, måske kan du drive det til noget der bliver indbringende, eller måske kan du gøre så meget opmærksom på dig selv den vej igennem, så arbejdsgivere får øjnene op for dig.

  Uddannelsen i sig selv kan du ikke bruge til en skid efter min mening. Men du kan bruge den til at finde dit rette element. Når du finder det, så giv den gas med det. Bliv dygtig og fortæl andre om hvor dygtig du er blevet. :-)

  Og dette kan du måske gøre mens du tager gør uddannelsen færdig (der er jo ikke langt igen), arbejder på en fabrik ved siden af eller hvad ved jeg.

  Som blogger kan du jo f.eks. oveveje at kigge på adsense eller affilliate programmer. Brænder man for det kan man godt leve af at blogge. :-)

  God fornøjelse.

  Svar
 23. Simone
  Simone siger:

  Som kommentar til Hannes. Det er jo også forskelligt hvad man kan arbejde med bagefter multimediedesigneruddannelsen. Men ja selve uddannelsen kan man nok ikke bruge til så meget. Man får en titel og så er det det. Men får lært lidt af hvert på uddannelsen og det er vel godt i sig selv. De siger godt nok at man uddanner sig til at blive projektleder eller projektkoordinator, men den stilling får man næppe uden erfaring.
  Når jeg bliver færdig faktisk om et år – har næsten gennemført 2. semester – havde jeg tænkt på en mindre stilling – det vil også passe til mit temperament – altså jeg skal bare have et job og det virker måske som jobs der er til at få! Jeg er bedst til HTML og CSS og så ved jeg jo at man kommer til at lære om CMS systemer på uddannelsen. Så hvis man kunne kombinere det i en stilling så ville jeg blive glad. Så det ser jeg frem til når jeg er færdig. Min studievejleder sagde noget med at man kan søge en mentor til at hjælpe sig med job efter uddannelsen, gives dog mest til de udenlandske studerende, men jeg mener også man selv kan søge om det. Så der er altid håb og man kan godt søge hjælp.

  Svar
 24. Hanne
  Hanne siger:

  @henrik.
  Tak for det hurtige svar og mit langsomme svar skyldes at jeg har gumlet lidt på det du har skrevet.
  Adsense og adword er to kæmpe områder.
  Jeg er ved at sætte mig ind i det nu, da jeg har adsense på min blog. Jeg blogger på blogspot.com, men tænk at jeg også vil have en på wordpress. Det er der to grunde til, wordpress er den største og det ville være mærkeligt hvis man ikke havde en der også. Hvad den så skal handle om, det finder jeg ud af. Lige nu blogger jeg både om stenaldermad og almindelig mad, måske det skulle deles op.

  Hvis man skulle bruge uddannelsen til at fokusere på blogging og hvordan man tjener penge det, så er mine næste spørgsmål…
  1 …kan man overhovedet det. Det kan jeg jo nok, den er jo meget bred og jeg har det lidt som om at det kun er fantasien der sætter grænser for hvad man kan bruge den til – men så kommer mit næste spørgsmål…
  2 ..kan jeg bruge det inden virkelige verden. Jeg har ingen ide om det, men mit bud er nej. I hvert fald ikke blogging, men Adsense og adword kan jo bruges på alle sider, så længe man kan sætte HTML ind.

  Jeg bliver ved med at blogge og tage billeder. Jeg har en hjemmeside med mine billeder på. Eller det vil sige at den er på ved ud i æteren igen, da den har været lukket.

  Hvilken snedig kombination tænker du på?

  @Simone. Jeg synes meget den retter sig efterladt udvikle en websider. Men på den anden side så kan man jo gøre lige havd du vil. En i min klasse lavede en sjov prototype på en ny underholdning til Danfoss Universe, den der reklame med ham den skøre professor der kører rundt på en segweg med strithår. Folkene dernede var ellevilde og nu søger de patent.

  Ja der er meget hjælp at få og jeg har heldigvis også hjælp at hente i mit private liv.

  Jeg har bare så mange tanker om det her, derfor er jeg glad for at skrive med jer om det, som rent faktisk har været der.

  Go weekend

  VH Hanne

  Svar
 25. Chanett Koldsø
  Chanett Koldsø siger:

  Hej Henrik
  Jeg har fulgt dit blog indlæg et par år og synes det er nogle gode ting du skriver. Men jeg kan ikke lade være med at føle mig “udenfor” kategorien “dem der brænder for det” baseret på den måde I alle skriver om det.
  Jeg er snart færdig på MMD uddannelsen og priser mig lykkelig over at det snart er slut. Selvom I siger at der skulle være masser af tid til at arbejde med sine interesser i fritiden har det været komplet umuligt for mig at finde tid og ressourcer. Med al den tekst der skal læses og konstante opgave afleveringer føler jeg mig utilstrækkelig – og det er højst sandsynligt pga. min ADHD.
  Jeg bruger så mange ressourcer på ren studie at mit parforhold næsten gik i stykker. Og nu frygter jeg – efter at have læst bloggen – at jeg har MEEEEEGET lang vej igen…

  Jeg håber på at kunne få et job nu her til sommer, ellers står den på dagpenge. Samtidig havde jeg tænkt mig at gå selvstændig freelancer, så jeg kan få udviklet mine kompetencer. Samtidig har jeg tænkt mig at bruge god tid på at gennemgå Adobe bøgerne “Classroom in a book” som vi har haft på studiet, men som jeg ikke har haft tid til at gå igennem. Når jeg kan de grundlæggende ting havde jeg tænkt mig at finde nogle tutorials på internettet…

  Med tanke på mit handicap, hvilket råd vil du så give mig i forhold til at blive bedre…? Netop alle de spørgsmål: hvor, hvordan, hvornår søger jeg besvaret… En opsummering vil nok hjælpe gevaldigt…

  Svar
 26. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  @Hanne
  Man kan godt tjene penge på at blogge. F.eks. via Adsense.
  Med en snedig kombination mener jeg at du f.eks. kunne lave en fotoblog, hvor du både viser dit arbejde frem, samt giver gode tips til andre fotografer, eller til efter redigering af billeder eller noget i den stil.

  @Chanett
  Velkommen til og tak for roserne.
  Som jeg læser dit indlæg, så har du slet ingen grund til at føle dig udenfor. At du er så fokuseret kan jo også sagtens være en fordel. Når nu din uddannelse er færdig, kan du jo fokusere på noget nyt.

  Så her har du muligheden for at gå i gang med det du brænder for.

  Det bedste råd jeg kan give dig i den forbindelse (hvis ikke det kan lade sig gøre mens du søger jobs), er at du finder et arbejde der giver dig smør på brødet, og ved siden af arbejder på livet løs med det du gerne vil være bedre til og arbejde med fremover.

  Jeg brugte selv denne fremgangsmåde da jeg var på dagpenge og det første år efter mit firma blev stiftet arbejdede jeg fuld tid ved siden af som lagerarbejder på Danfoss.

  Så hvis jeg var dig ville jeg starte i det små, og tilbyde din hjælp billigt eller gratis og kom i gang med nogle projekter på denne måde.

  Det sidste du må gøre er at fortvivle over hvad andre gør eller skriver på nettet. Du er din egen lykkes smed, så tænk ikke så meget over hvad andre gør, men gør hvad du selv brænder for – og gør det du er god til: Fokuser. :-)

  Svar
 27. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  @Chanett
  Glemte måske også lige at nævne at det med at læse bøgerne igennem igen og igen nok ikke altid er svaret. Personligt får jeg meget mere ud af at prøve mig frem i praksis.
  Så hvis det er hjemmesider du vil lave, så start med at lave en side til din fætters fodboldhold eller lignende. :-)

  Svar
 28. Chanett Koldsø
  Chanett Koldsø siger:

  Hej igen og tusind tak for dine opmuntrende ord…

  Det med at læse bøgerne igen og igen er nok ikke lige det der er sagen, vil bare starte med at læse dem. Nåede nemlig ikke ret langt i dem. Det er udelukkende for at få et grundlæggende kendskab til de forskellige funktioner – derfra bliver internet tutorials lettere og jeg vil blive mere fleksibel og få et “automatisk” større kendskab til de forskellige funktioner fremfor at blive ved med at bruge de funktioner jeg i forvejen kender…

  Og så har jeg tænkt – hvis jeg altså ender på dagpenge – at gå i erhvervspraktik i en måned i hver virksomhed, og så prøve at komme ud i forskellige virksomheder der arbejder inden for video og grafik. Lige fra reklamebureauer og videoproducenter til fotografer og virksomheder som DR og TV Midt/Vest…

  Svar
 29. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  Selv tak.

  Praktik er bestemt også en fantastisk mulighed hvis de er til at komme i nærheden af. Det vil jo netop også give et godt indblik i hvordan tingene fungerer i praksis i forskellige virksomheder.
  Så den plan kan jeg sagtens understøtte selv om jeg aldrig selv har været i praktik nogen steder. :-)

  Svar
 30. Simone
  Simone siger:

  Der er også noget der hedder frivilligjob.dk – man kan måske være heldig at finde noget man kan bruge tiden på mens man er på dagpenge. Altså noget der er relevant. F.eks. Webmasterjob eller faktisk webdesignerjobs. Jeg kigger selv på det for min egen skyld.

  Svar
 31. Simone
  Simone siger:

  Jeg tænkte på – kan man ikke også arbejde med grafisk udtryk eller noget hvor man skal være kreativ – uden nødvendigvis at være uddannet e-designer. Altså efter multimediedesigneruddannelsen. Kan man ikke komme ud for sådanne job?

  Svar
 32. Simone
  Simone siger:

  Men hvad så hvis nu jeg kan gøre mig dygtig til at lave CSS-templates? Hvor man skal bruge HTML og CSS?
  Man kunne bruge de templates til at lave en hjemmeside… Godt nok en simpel hjemmeside…

  Svar
 33. Simone
  Simone siger:

  Hm… jeg tænkte på at tage et kursus i Joomla CMS sideløbende med min uddannelse. Jeg bliver færdig om et år. Men jeg synes ikke rigtigt der er noget jeg sådan er virkelig dygtig til – jeg kan måske lidt af hvert. Men hvis jeg gerne vil arbejde et sted hvor jeg skal sørge for en hjemmeside gerne i et CMS-system, så ville det måske ikke være helt dumt at få lidt mere viden om bare et CMS-system. Jeg har downloadet joomla på min computer osv. så det er klart. Jeg skal bare lige have noget hjælp til at bruge det – aner virkelig ikke hvordan man laver nye sider osv. Måske jeg også kunne finde noget på nettet til at blive bedre til det…

  Svar
 34. lasse
  lasse siger:

  ja og så glemte du så lige at sige at adobe pakken koster en million, og hvis man skal finde en guide til at cracke den er det en meget ofte besværlig proces, hvorfor?

  fordi. 1. ikke mange vil give hjælp til dette da det egentlig er ulovligt.
  2. crack vejledningerne er ofte alt ALT for tekniske (nørdet) til at forstå hvad man egentlig skal gøre for at cracke det fra start til slut, da vi ofte bare skal bruge programmerne til vores kreative arbejde, og ikke hacke programmer.

  Svar
 35. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  Lasse:
  Ja for en studerende er det dyrt at købe Adobe programmerne. Men da jeg gik i skole havde skolen købt programmerne, så det er altid en mulighed at dygtiggøre sig der.

  Der har du sikkert også mulighed for at være “efter lukketid”.

  Ellers så er der jo alternativer. Så må du jo nøjes med GIMP eller hvad der ellers findes af gratis programmer. Der er slutresultatet der er mest interessant og ikke så meget værktøjet i denne forbindelse. :-)

  Svar
 36. Simone
  Simone siger:

  Hej det er rigtigt som du siger at man finder det man skal bruge på internettet. Jeg er heldigvis faldet over noget der hedder lynda.com hvor man kan se videotutorials godt nok mod betaling. De er temmelig pædagogiske og jeg er med hele vejen.

  Jeg har spørgsmål – altså det handler om hvad man specialiserer sig i, ikke sandt? Jeg vil godt være programmør eller noget i den stil fordi det interesserer mig. Nu er jeg kommet så langt i uddannelsen. Men jeg tænker indtil jeg bliver færdig i juni 2013 og mens jeg går ledig så vil jeg simpelthen lære basic forståelse af forskellig kodning. Og arbejde med det. Jeg har masser af fritid og sådan noget tager laaaang tid. HTML og CSS kan jeg sådan rimelig godt, men jeg tænkte mere PHP, javascript og jquery. Igennem de videoer på lynda.com

  Jeg har så hørt om lønningerne for multimediedesignere. Den ligger omkring 20000 kr. Men hvad nu hvis man kan mere kodning end man lærer på uddannelsen. Og arbejder som webudvikler, webmaster osv. Bliver lønnen ikke lidt højere?

  Folk der kan photoshop rigtigt godt får vel også en højere løn. Det er hvad man specialiserer sig i?

  Svar
 37. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  Specialisering er vigtigt hvis man skal blive rigtig dygtig inden for et bestemt område.

  Jeg tror det er ret generelt for denne branche (og sikkert også alle andre) at du får løn efter kvalifikationer.

  Så hvis du kommer lige fra skolen af så kan det være svært at overbevise en kommende arbejdsgiver om at du skal have en kanon høj løn. Kan du derimod bevise at du er vildt dygtig f.eks. via referencer eller har x års erfaring som programmør (eller andet) andre steder fra, så øger du jo din chance for at få højere løn.

  Men jeg tror ærlig talt at det i første omgang bør være en prioritet bare at få et arbejde inden for branchen du kan lide – og som du kan udvikle dig i.

  Så kan du hen ad vejen sikkert stige i løn, hvis du gør det godt. :-)

  Omkring lønninger så er en ting hvad fagforeninger og lignende siger lønnen bør ligge på og noget andet er virkeligheden. Og blot fordi man er uddannet multimediedesigner har man jo ikke nødvendigvis krav på en bestemt løn. Igen kommer det helt an på kvalifikationer. :-)

  Men nøgleordet er helt klart specialisering. Bliv dygtig inden for et bestemt område og bevis at du er det. Det stiller dig i det bedste lys til jobsamtalerne. :-)

  Svar
 38. Simone
  Simone siger:

  Ville arbejdsgiveren blive forvirret hvis jeg sagde jeg var virkelig god til photoshop, indesign samt wordpress og css/html. Eller jeg var god til det hele eller alt muligt f.eks. Skal man ikke være sådan målrettet når man søger arbejde? Jeg så foriøvrigt at gennemsnitslønnen er ca. 28000 kr. det sagde teknisk landsforbund – både i det private og det offentlige. Det kan man håbe på…

  Svar
 39. Chanettk
  Chanettk siger:

  Hej Lasse
  Jeg tror godt jeg kan hjælpe dig mht. Adobe – skriv til min mail: chanettkoldsoe@hotmail.com

  Simone:
  Det bedste du kan gøre er, hvis du ikke kan finde arbejde, at komme i gang med virksomhedspraktikker. Igennem kommunen kan du komme i praktik i en selvvalgt virksomhed i 4 uger. Er du heldig kan du komme rundt til mange forskellige reklamebureauer, webbureauer, programmører eller hvad du lige brænder for. Det er en meget effektiv måde at lære nye ting på, du finder ud af hvad du vil og hvad du er god til og samtidig får du skabt dig et netværk.
  Giver du et rigtig godt indtryk på praktikstedet, kan du være heldig med, at de måske kontakter dig, hvis de har en stilling ledig.

  Praktikker er altid godt. Mange fra min multimediedesigner årgang (2010-2012) har ekstremt svært ved at finde arbejde. De fleste studerer videre imens vi andre søger. Det ER svært, og du bliver nødt til at se realistisk på det… Den viden vi får på studiet er i de fleste tilfælde ikke nok til, at hjælpe dig til et arbejde. Vi kan simpelthen for lidt.

  Tutorials fra Lynda.com er rigtig gode og jeg bruger dem selv. Men hvis ikke man bruger den nye viden i praksis, sætter det sig ikke helt fast. Sørg for at se nogle Essential Training tutorials på de programmer, som du fx skulle bruge under praktikken hos et reklamebureau. Ved at have din viden up-to-date og samtidig bruge den praktisk, lærer du meget hurtigere end ellers… Et medlemsskam hos Lynda.com koster vidst 228 kr./mdr. – og tro mig – er du først gået i gang med Lynda.com kan du ikke få nok! Det er en stor videns database, og hvis du brænder for det ligesom jeg gør, så suger du informationerne til dig som en svamp og bliver lynhurtig grebet – faktisk afhængig af Lynda.com!

  Til andre, der overvejer at uddanne sig til multimediedesigner – I skal regne med, at det let kan blive nødvendigt at videreuddanne sig, hvis I skal gøre jer håb om, at kunne få arbejde. Jeg selv er endnu på dagpenge og har fået mange afslag, fordi jeg ikke har erfaring nok, på trods af at jeg stadigvæk søger projekter og forsøger at dygtiggøre mig… Jeg ønsker jer alle held og lykke, og håber at I kan bruge min kommentar til noget :)

  Til Henrik :) Tak for de gode råd og en god blog. Jeg kiggede selv herind flere gange FØR jeg tog min uddannelse og finder den fortsat nyttig :)

  Mange Hilsner
  Chanett Koldsø

  Svar
 40. Chanettk
  Chanettk siger:

  En ekstra ting –
  Lasse – du ved godt at man får 80% rabat på Adobe pakken, hvis du kan bevise du er tilknyttet en uddannelse? Et foto af dit studiekort samt indmeldelsespapirerne er nok. :)

  Svar
 41. Chanettk
  Chanettk siger:

  Simone – jeg kan se du længere oppe kommenterede på mit indlæg om erhvervspraktik og nævnte frivilligjob.

  Faktisk hænger det sådan sammen, at man max. må arbejde 4 timer/ugen med det fag man er uddannet inden for, hvis det er frivilligt arbejde!
  Undtagelserne er hvis du er freelancer gennem “Teknik & Design”. Så vil du hos A-kassen blive betragtet som lønmodtager og du vil få supplerende dagpenge (husk max 72 uger). Ved at være freelancer kan du indhente kundeaftaler, men du må max arbejde 29,6 timer/ugen, hvis du skal have supplerende dagpenge…

  Sådan hænger det i hvert fald sammen i MIN A-kasse. Undersøg det grundigt og spørg gerne om ALT hvad du kan komme i tanke om, for jeg selv har oplevet en del ups’er, fordi min a-kasse ikke var så meddelsom. Der er nogle regler som er ens for ALLE A-kasser, og så er der nogle, som er individuelle. Du skal selvfølgelig undersøge begge :)

  Svar
 42. Simone
  Simone siger:

  Hej Chanett
  Ja det har jeg ikke tænkt over det med frivilligjob at det faktisk også er et arbejde. Så det må man heller ikke. Æv.
  Det er en smule stressende at vide at det man uddanner sig til ikke lige giver job sådan med det samme.
  Jeg er faktisk meget glad for at du siger det med praktik. At man evt. kan komme i erhvervspraktik i sin dagpengeperiode. Det med at finde et job det kræver også man har et netværk som man så kan skabe sig.
  Jeg kan måske gøre nogle ting selv. Jeg blev lidt inspireret af det med at man kan bygge sit eget CMS-system. Så jeg har et domæne og det vil jeg gerne arbejde med.
  Når man har en uddannelse – kan kommunen så hjælpe? Så vil jeg da gerne i praktik. Jeg er også rigtigt glad for lynda.com jeg kan ikke få nok af det.
  Men jeg synes at videreuddanne sig næsten ikke altid kan betale sig. Så selvfølgelig er det godt at der står professionsbachelor på papiret. Men det er vel mere det man kan og hvad man har arbejdet med der betyder noget.

  Svar
 43. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  @Simone
  Altså jobopslagene kræver jo tit meget mere end det er realistisk at forlange af hvem som helst. Så i den forbindelse er det jo aldrig skidt at kunne flere ting.

  Et eksempel: De bedste webdesignere er helt sikkert dem der både kan lave god grafik, tænke kreativt, og på brugervenlighed, målgrupper, men som samtidig kan implementere fra PSD til html/css.

  Jo flere ting du er dygtig til jo bedre er dine job chancer. Det siger sig selv. Jeg tror ikke kommende arbejdsgivere ville være forvirrede over det, men jeg er ret sikker på at de vil se beviser på det. :-)

  Det ville jeg i hvert fald. Referencer og erfaring betyder mere ned titler og uddannelser. Når det er sagt så opbygger man jo også viden og erfaring på uddannelserne, men det skal bare kunne omsættes til noget virkeligt.

  @Chanet
  Mange tak for roserne. Det er super fedt at få at vide. :-)
  Og mange tak for dine gode råd i dette indlæg.

  Svar
 44. Simone
  Simone siger:

  Jeg blev faktisk færdig med multimediedesigneruddannelsen her i juni, men det er ikke helt sikkert jeg kommer ud i det jeg er uddannet som. Skal noget andet, men derfor er det godt at have uddannelsen fordi så kan man et eller andet.

  Svar
 45. Tobias
  Tobias siger:

  Nu faldt jeg mere eller mindre tilfældigt over denne blog.
  Der er masser af gode tanker som jeg selv kan anvende.

  Hvor stor en fordel vil det være at tage det sidste år (jeg overvejer udenlands) og få sin professionsbachelor i Media Studie eller Art?

  Mvh.
  Tobias

  Svar
 46. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  Hej Tobias
  Tak for roserne. Til dit spørgsmål vil jeg sige at alt hvad du kan gøre for at få en masse erfaring som du kan bruge senere i dit arbejdsliv er en kæmpe fordel. Her tænker jeg mest på praktisk erfaring og erfaring fra “det virkelige arbejdsliv”. Så hvis du kan få praktikplads eller anden erfaring fra virksomheder eller studier (og gerne i udlandet) så er det naturligvis en fordel. :-)

  Svar
 47. Jonas Jørgensen
  Jonas Jørgensen siger:

  Lige et ekstra råd.

  Som nyuddannet har du et problem, du har ikke noget de andre ikke har.

  For at skille dig ud, kan det være en rigtig god ide, at blive Google AdWords certificeret, hvilket er blevet gratis.

  Certificeringen er personlig, men giver mulighed for din kommende arbejdsgiver at blive Google Partner.

  Noget som meget nemt kan være grunden til netop DU får jobbet.

  Læs mere om certificeringen her:
  https://www.google.com/partners/?hl=da

  Svar
 48. Tulle
  Tulle siger:

  Hej Henrik

  Hvor finder jeg en uddannet multimedie designer til min virksomhed?

  Personen skal primært stå for oprettelse og design af diverse webshops.

  Mvh
  Tulle

  Svar
 49. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  Hej Tulle

  Jeg vil anbefale dig at kontakt det lokale uddannelsessted for den slags, og spørge dem til råds. Ofte er de interesserede i at sende deres elever i praktik eller skabe jobs til dem – enten ved siden af studierne eller når de er færdiguddannede.

  Svar
 50. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  Hej Tulle
  Hvis du laver en Google søgning på “multimediedesigner uddannelse” + “bynavn”, hvor bynavn erstattes med den nærmeste større by i nærheden af hvor du bor, så skal du nok finde noget.

  Svar
 51. Niels Klint
  Niels Klint siger:

  Rigtig godt indlæg som stadig er aktuelt.
  Jeg har efterhånden arbejdet med Joomla i 7½ år. Som mange andre vidste jeg heller ikke ret meget om SEO. Men jo mere man lærer, jo mere finder man ud af, at man ikke ved nok om.
  De senere år har jeg især haft interesse for optimering til mobil. Jeg har skrevet lidt om SEO generelt, og især optimering af hastighed og sikkerhed på Joomla sider på https://klintwebdesign.dk

  Svar
 52. Michael
  Michael siger:

  Hej Alle,

  Det kunne være rigtig interessant at få en opdatering fra jer, der nu er kommet godt ind i jeres arbejdsliv og høre hvordan det er gået med jeres uddannelse i baggagen. Det er stadig et stort problem for nogle af os at kaste os ud i det virkelige liv, efter endt uddannelse.

  Har I oplevet det samme som Henrik Andersen? og har Henrik Andersen fået nogle erfaringer der kan tilføjes?

  Svar
 53. Henrik Andersen
  Henrik Andersen siger:

  For mit vedkommende er der ingen tvivl om at jo før jeg var kommet ud i et virkeligt job, des bedre. Der er ingen steder du lærer bedre og hurtigere end i det virkelige (arbejds)liv.

  Det ville jeg godt have vidst et godt stykke tid før år 2000. Så havde jeg helt sikkert truffet nogle andre valg og forsøgt at komme i arbejde tidligere – eller at skabe mit eget job tidligere end jeg gjorde.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *